Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου – Διαχειριστικό Έτος 2016

Απολογισμός Διοικητικού Συμβουλίου

Διαχειριστικό Έτος 2016

 

1. Ψηφιοποίηση αναλογικής ταινίας Μαθιού Βεντούρη (Κίμωλο μου - Παράδεισό μου)

Ψηφιοποιήσαμε την αναλογική ταινία δυο ιντσών που έχει στην κατοχή του ο σύνδεσμος, με ηχογραφήσεις του Μαθιού Βεντούρη. Το κόστος ψηφιοποίησης ήταν 123€. Απώτερος σκοπός είναι η έκδοση ψηφιακού μουσικού δίσκου, ως φόρος τιμής στην μνήμη του Κιμωλιάτη μουσικού Μαθιού Βεντούρη. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντώνιο Βεντούρη, γιο του Μαθιού που από την πρώτη στιγμή μας έδωσε την άδεια να προχωρήσουμε στην έκδοση του CD καθώς επίσης για τις φωτογραφίες και το βιογραφικό του Μαθιού που μας παραχώρησε.

2. Ετήσιος Χορός 2016

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε ο Ετήσιος Χορός του Συνδέσμου στο μαγαζί «Το Κάτι Άλλο», την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016 και ώρα 14:00, στο Χαϊδάρι. Η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τον κόσμο να γεμίζει το μαγαζί. Περισσότεροι από 200 Κιμωλιάτες/ισες και φίλοι/ες του νησιού μας χόρεψαν και διασκέδασαν μέχρι αργά το βράδυ της Κυριακής.

Ο Χορός ξεκίνησε με λαϊκό πρόγραμμα από τους μουσικούς του μαγαζιού. Αργότερα έκανε την εμφάνισή του το χορευτικό τμήμα του Συνδέσμου μας, όπου παρουσίασε χορούς της Κιμώλου και των Κυκλάδων. Η ομάδα των χορευτών αποτελούνταν από όλα τα τμήματα του χορευτικού, ανεξαρτήτως ηλικίας και επιπέδου, από παιδιά μέχρι μεγάλους και από αρχάριους έως προχωρημένους. Ευχαριστούμε θερμά όλους τους χορευτές για την συμμετοχή τους καθώς και τον χοροδιδάσκαλο, Αποστόλη Τάκη.

Στη συνέχεια, το γλέντι άναψε για τα καλά με ασταμάτητο χορό υπό τους ήχους νησιώτικων σκοπών από το βιολί του Νίκου Μουστάκα(Αγκρεμνος) και των λαούτων του Γιώργου Λογοθέτη(Παράξενος) και Νίκου Μουστάκα(του Γιώργου και της Μαρίνας). Ευχαριστούμε από την καρδιά μας τους οργανοπαίχτες για την εκπληκτική βραδιά που μας προσέφεραν!!!

Ευχαριστούμε τον Νίκο Μουστάκα(του Γιώργου και της Μαρίνας) για το δωρεάν δημιουργικό της πρόσκλησης και τον Κώστα Ι. Βεντούρη(Σιδέρης) για την δωρεάν εκτύπωση των προσκλήσεων.

Ένα θερμότατο ευχαριστώ σε όλους του δωροθέτες για τα δώρα που μας προσέφεραν για τη λαχειοφόρο αγορά!

3. Τράπεζα Αίματος Ένωσης Εργατών Κιμώλου

Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε την δημιουργία Τράπεζας Αίματος από την Εργατική Ένωση Κιμώλου. Έκπληξη καθώς η Τράπεζα Αίματος Κιμώλου - Κωνσταντίνος Σερίφιος που διατηρεί ο Σύνδεσμος, προσφέρει ανελλιπώς ζωή εδώ και 30 χρόνια χάρη στους εκατοντάδες εθελοντές αιμοδότες που προσφέρουν ανιδιοτελώς όλα αυτά τα χρόνια για κάθε συνάνθρωπο τους που έχει ανάγκη.

Το παρών Διοικητικό Συμβούλιο είχε εξ αρχής λάβει την απόφαση, να μη δημοσιοποιήσει στοιχεία για την κατάσταση της τράπεζας, καθώς πάγια θέση του είναι πως το Αίμα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο πολιτικής σκοπιμότητας και εκμετάλλευσης. Οι συνθήκες πλέον επιβάλλουν να μιλήσουμε, καθώς οι φήμες και οι συκοφαντίες που διακινούνται από ορισμένους στο νησί προσβάλουν το ήθος και την προσωπικότητα των υπευθύνων αιμοδοσίας, των μελών του ΔΣ αλλά και των εθελοντών αιμοδοτών που στηρίζουν την τράπεζα.

Όταν παραλάβαμε τον Μάρτιο του 2015, πληροφορηθήκαμε από το Τζάνειο νοσοκομείο Πειραιά, πως το υπόλοιπο της Τράπεζας όχι απλά δεν ήταν θετικό όπως μας είχε ενημερώσει το απερχόμενο ΔΣ, αλλά ήταν αρνητικό και μάλιστα σε μεγάλο βαθμό. Αμέσως κινητοποιηθήκαμε και διοργανώσαμε ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας, με σκοπό να καλύψουμε την διαφορά και να μπορούμε να εξυπηρετούμε τον κόσμο που είχε ανάγκη. Παράλληλα καταφέραμε να καλύψουμε τις ανάγκες όσων συμπατριωτών ζήτησαν την βοήθεια της τράπεζας, με την βοήθεια του νοσοκομείου, των Κιμωλιατών εθελοντών αιμοδοτών αλλά και αρκετών αιμοδοτών που δεν είχαν καμία σχέση με το νησί μας.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δεχτήκαμε, μέσω τηλεφώνου, κρούση από τον επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας "Κιμωλίστες", Φώτη Μαρινάκη, καθώς και άλλους Κιμωλιάτες, όπου ακούσαμε το αίτημά τους να μπουν συνδιαχειριστές της τράπεζας αίματος. Στην ερώτηση μας αν θεωρούν πως υπάρχει πρόβλημα με την διαχείριση που κάνουμε η απάντηση τους ήταν αρνητική. Αφού λοιπόν δεν υπήρχε πρόβλημα στην διαχείριση, για πιο λόγω να θελήσουν να μπουν συνδιαχειριστές; Η απάντηση τους ήταν πως αρκετός κόσμος από τους αιμοδότες της Κιμώλου φοβόταν πως μπορεί να χρειαστούν κάποια στιγμή αίμα και η τράπεζα να μην έχει να τους δώσει και πως θέλουν να ξέρουν που πηγαίνει το αίμα. Η απάντηση μας ήταν σαφής, αφού πρώτα υπενθυμίσαμε πως Εθελοντισμός είναι η προσφορά χωρίς να περιμένεις αντίτιμο, απαντήσαμε πως όποιος θέλει να δίνει για να πάρει αν ποτέ χρειαστεί, να δίνει στην προσωπική του κάρτα αιμοδότη, επίσης υπενθυμίσαμε πως δεν μπορούν να γνωρίζουν το ποιος παίρνει αίμα καθώς αυτό υπάγεται στο Ιατρικό Απόρρητο. Στη συνέχεια γίναμε μάρτυρες ανήκουστων προτάσεων διαχείρισης της τράπεζας, από τους "εθελοντές" Κιμωλίστες. Προτάσεις όπως, να δίνουμε αίμα μόνο σε όσους έχουν δώσει παλιότερα στην τράπεζα  και να εξασφαλίζουμε καλύτερα την επιστροφή των φιαλών που δίνουμε, με προτάσεις όπως να ζητάμε χρηματική εγγύηση ύψους 100 ή 1000 ευρώ, την οποία θα επιστρέφουμε μόλις ο λήπτης επέστρεφε τις μπουκάλες. Σε αυτό το σημείο, σταματήσαμε κάθε επικοινωνία, καθώς η διαφορά ήθους ήταν όπως αντιλαμβάνεται κάθε νοήμων άνθρωπος σε επίπεδα που πλέον δεν γινόταν να γεφυρωθούν. Παρόλα αυτά ενημερώσαμε ότι, αν κάποιος από αυτούς χρειαστεί αίμα θα του δώσουμε, καθώς στην ανθρωπιά δεν χωράνε αστερίσκοι και εξαιρέσεις.

Από τη στιγμή που υπήρχε ήδη μια τράπεζα η οποία λειτουργούσε και λειτουργεί αποτελεσματικά και εξυπηρετεί όλους τους Κιμωλιάτες, αναρωτιόμαστε για πιο λόγο να μη στηριχτεί η υπάρχουσα τράπεζα όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Εκφράζουμε ξεκάθαρα τον προβληματισμό μας πως αυτή η κίνηση θα τονώσει τον διαχωρισμό των Κιμωλίων σε ντόπιους και μη.

Τελειώνοντας να υπενθυμίσουμε πως πάγιες θέσεις του ΔΣ του συνδέσμου αποτελούν τα παρακάτω:

1. Η Τράπεζα όσο θα έχει αίμα και θα μπορεί, θα προσφέρει αίμα σε κάθε κάτοικο της Κιμώλου, καθώς και κάθε Κιμωλιάτη και συγγενή αυτού σε όλο τον κόσμο, χωρίς καμία απολύτως διάκριση. Ανεξάρτητα, ηλικίας, φύλου, σεξ. προτιμήσεων, εθνικότητας, πολιτικών ή άλλων φρονημάτων. Θα προσφέρουμε αίμα ανεξάρτητα αν ήταν ποτέ αιμοδότης της τράπεζας, αν μπορεί να το επιστρέψει ή όχι, είτε αν παλαιότερα είχε πάρει και δεν το επέστρεψε.

2. Κανένα προσωπικό στοιχείο δεν θα δημοσιοποιείτε με οποιονδήποτε τρόπο, είτε αφορά αιμοδότη είτε αφορά λήπτη. Κανένα μέλος του ΔΣ δεν γνωρίζει τους αιμοδότες και τους λήπτες αίματος παρά μόνον οι 2 υπεύθυνοι αιμοδοσίας.

3. Για κανένα λόγο η αιμοδοσία δεν θα χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαφήμισης και προβολής του ΔΣ.

4. Η Εθελοντική Αιμοδοσία είναι μια πράξη αλληλεγγύης και αγάπης. Από τον καθένα που έχει την δυνατότητα, στον καθένα που έχει ανάγκη.

 

Μερικές διευκρινήσεις για τον τρόπο λειτουργίας της τράπεζας αίματος.

1. Το νοσοκομείο για κάθε 3 μονάδες αίμα που εισάγονται στην Τράπεζα, κρατάει την 1

2. Σε κάθε περίπτωση η τράπεζα λειτουργεί επικουρικά, προτείνουμε στον εκάστοτε αιτούντα αίμα πρώτα να απευθυνθεί σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα ώστε να δώσουν αίμα απευθείας σε αυτόν και από εκεί και πέρα η τράπεζα καλύπτει τις υπόλοιπες ανάγκες.

3. Στους αιμοδότες της τράπεζας, η αιμοδοσία θα καλύψει τις ανάγκες τους, αν προκύψουν, ακόμα και αν η τράπεζα δεν έχει την επάρκεια να τις καλύψει.

 4. Ετήσια Ημέρα Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Σεριφίου.

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Απριλίου 2016. Στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά, έδωσαν το παρόν οι ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ αιμοδότες, οι οποίοι αφιέρωσαν δέκα λεπτά από τη ζωή τους, για να προσφέρουν το πολυτιμότερο αγαθό στους συνανθρώπους τους που το έχουν ανάγκη. Η συμμετοχή ήταν αυξημένη γεγονός που μας χαροποίησε ιδιαίτερα αφού φαίνεται πως οι αγώνες χρόνων αποδίδουν επιτέλους καρπούς. Για το 2017 η Hμέρα Ετήσιας Εθελοντικής Αιμοδοσίας στην μνήμη του Κωνσταντίνου Σεριφίου θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Απριλίου 2017.

5. Συμμετοχή στην παράσταση Παραλογές/Παραλογαί

Ο Σύνδεσμος συμμετείχε στην Μουσικοχορευτική παράσταση Παραλογές που διοργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι» στις 23&24 Απριλίου 2016 στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Η παράσταση είχε μεγάλη επιτυχία καθώς και στις 2 μέρες των παραστάσεων έγινε sold-out. Την οργάνωση είχε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Ορχηστρικής Τέχνης «Βάκχαι» ενώ συνέπραξαν πλήθος πολιτιστικών συλλόγων ανάμεσα τους και ο Σύνδεσμος μας.

6. Παρουσίαση βιβλίου Λαογραφικά Σύμμεικτα Κιμώλου

Ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας εκπροσώπησαν τον Σύνδεσμο στην Παρουσίαση του Βιβλίου Λαογραφικά Σύμμεικτα Κιμώλου που έγινε το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου στην Κίμωλο. Στην ομιλία αναφέρθηκε εκτενώς όλο το ιστορικό της έκδοσης και ο καταλυτικός ρόλος που είχε σε αυτή ο Σύνδεσμος. Η ομιλία είναι διαθέσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο στον διαδικτυακό τόπο του Συνδέσμου. https://odigitria.net/cheretismos-tou-sindesmou-stin-parousiasi-tou-vivliou-laografika-simmikta-tis-kimolou/

7. Cyclades Reggata 2016

Με μεγάλη χαρά αποδεχτήκαμε την πρόσκληση του Δήμου Κιμώλου ώστε το χορευτικό μας τμήμα να παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς του νησιού μας αλλά και των Κυκλάδων στα πλαίσια του 22ου Διεθνούς Ιστιοπλοϊκού Αγώνα “CYCLADES REGATTA 2016”.

Έτσι λοιπόν ταξιδέψαμε στην Κίμωλο για μια εμφάνιση στην τελετή απονομής επάθλων 2ης Ιστιοδρομίας την Πέμπτη 7 Ιουλίου στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου Κιμώλου.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Κιμώλου για την τιμή, καθώς και για την κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και διαμονής όπως επίσης για την εξαίρετη συνεργασία ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα που προέκυψαν λόγω του καιρού!

Οι δυσκολίες για αυτήν την εμφάνιση ήταν πολλές καθώς το χρονικό πλαίσιο που είχαμε στην διάθεσή μας για την σωστή προετοιμασία, ήταν μεν αρκετό, αλλά λόγω εξετάσεων, εξεταστικών και επαγγελματικών υποχρεώσεων -σχεδόν τα μισά μέλη ήταν ήδη στην Κίμωλο για σεζόν- ήταν αδύνατη η ταυτόχρονη παρουσία όλων των μελών στις πρόβες.

Τα εύσημα λοιπόν τα αξίζουν όλα τα μέλη του χορευτικού μας τμήματος, τα οποία αναλογιζόμενα την σημασία του γεγονότος για το νησί μας, ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να βγει αυτό το εκπληκτικό αποτέλεσμα.

Με σειρά εμφάνισης: Μουράτος Γιώργος, Μπαρούνη Νικολέτα, Μανάκος Δημήτρης, Βλαχοπούλου Σταυρούλα, Κορομηλάς Κλέαρχος, Σεριφίου Γιώτα, Αποστόλης Τάκης, Βεντούρη Μιχαέλα, Μάλλης Νίκος, Λεβεντάκου Αριάδνη, Μουστάκας Παρασκευάς, Βεντούρη Μαρία, Μαρινάκης Γιάννης, Κόκκαλη Αθηνά, Βαμβακάρης Δημήτρης, Μουράτου Κατερίνα, Κοντολούρη Μαρία, Μουστάκα Μαρία.

Τίποτα όμως δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την καθοδήγηση, την υπομονή και την επιμονή του Δασκάλου μας, Αποστόλη Κωνσταντίνου Τάκη. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να παρουσιάσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το Ευχαριστώ είναι λίγο!

Ευχαριστούμε επίσης τους Οργανοπαίκτες που για μία ακόμα φορά μας συνόδεψαν, Νίκο Μουστάκα και Γιώργο Λογοθέτη!

Ευχαριστούμε επίσης τους Βασίλη και Φραγκίσκο Μωραΐτη που για μια ακόμη φορά μετέφεραν δωρεάν τις Παραδοσιακές Φορεσιές από την Αθήνα στην Κίμωλο καθώς και τους επαγγελματίες της Κιμώλου για την ελαστικότητα και την ανοχή που έδειξαν επιτρέποντας στα μέλη του χορευτικού την παρουσία τους στις τελικές πρόβες στην Κίμωλο καθώς και την παράσταση!

8. Ιστοσελίδα

Από τα μέσα Αυγούστου ο Σύνδεσμος απέκτησε την δική του Ιστοσελίδα στην διεύθυνση www.odigitria.net

Την υλοποίηση ανέλαβαν ο Κλέαρχος Κορομηλάς και ο Χαράλαμπος Λογοθέτης. Ως πλατφόρμα επιλέχθηκε το WordPress το οποίο διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Έτσι το μόνο κόστος για τον σύλλογο είναι η φιλοξενία της σελίδας σε διακομιστή. Το κόστος ανέρχεται σε 52€ ανά έτος.

9. Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις 2016

Το καλοκαίρι του 2016 τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα θέλαμε λόγω έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού καθώς η πλειοψηφία των μελών και της νεολαίας εργάζονταν είτε εδώ είτε στην Κίμωλο. Ως αποτέλεσμα είχε την διοργάνωση μόνο του Διαγωνισμού Φωτογραφίας PhotoKimolos 2016.

Για την προώθηση του διαγωνισμού δημιουργήθηκε στον χώρο του Χρυσοστόμου στην Κίμωλο μια έκθεση με φωτογραφίες του Κιμώλιου Φωτογράφου Γιάννη Μαργετουσάκη. Την κατασκευή ανέλαβε η Επιτροπή Εικαστικών του Συνδέσμου μας που δημιούργησε έναν μαυροπίνακα όπου τοποθετήθηκαν οι φωτογραφίες καθώς και ενημερωτικό υλικό για τον διαγωνισμό.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους:

Γιάννη Μαργετουσάκη για τις υπέροχες φωτογραφίες, καθώς και την κάλυψη του κόστους εκτύπωσης σε άριστη ποιότητα, τις συμβουλές και την υπομονή του.

Την Μαρία Αφεντάκη για τις μεταφράσεις το κειμένων στα αγγλικά.

Ανάργυρο Μπουκουβάλα (Μαστοριές) για την δωρεάν παραχώρηση των αναγκαίων ξύλων για την δημιουργία του μαυροπίνακα.

Βασίλη και Φραγκίσκο Μωραΐτη (Μεταφορές Κιμώλου & Δυτικών Κυκλάδων

«ΜΩΡΑΪΤΗΣ») για την δωρεάν μεταφορά των ξύλων από τον Πειραιά στην Κίμωλο.

Κωνσταντίνο Βεντούρη (Δήμαρχο Κιμώλου) για την δωρεάν παραχώρηση των απαραίτητων υλικών για το βάψιμο (πινέλα, ρολά, αστάρι κλπ).

Την Τόνια Φραγκοπούλου (Κιμωλιθος) για την καθημερινή βοήθεια της.

Τα μέλη της Επιτροπής Εικαστικών, Γιώτα Σεριφίου, Μαρίνα Μουστάκα, Βούλα Βλαχοπούλου για την πανέμορφη δημιουργία του μαυροπίνακα.

Όσους βοήθησαν με κάθε τρόπο στην δημιουργία του σημείου ενημέρωσης.

Πραγματοποιήσαμε όπως έχει καθιερωθεί στην παράδοση του Συνδέσμου το να τελέσουμε τρισάγιο στον Άγιο Ματθαίο, στη συνέχεια κατηφορίσαμε με τη σημαία και την Εικόνα του Συνδέσμου στην Ψάθη και αποδώσαμε φόρο τιμής στην μνήμη των Κιμωλίων Ναυτικών. Έπειτα η εικόνα του Συνδέσμου μεταφέρθηκε στην Παναγία του Οικονόμου για τον εσπερινό του Δεκαπεντάυγουστου και στη συνέχεια στην Ευαγγελίστρια. Μετά το τέλος η εικόνα μεταφέρθηκε στην Παναγία την Οδηγήτρια. Το πρωί ανήμερα του Δεκαπεντάυγουστου καταθέσαμε στεφάνι στη μνήμη των πεσόντων Κιμωλίων. Τον όμορφο στολισμό της εικόνας του Συνδέσμου με άνθη, ανέλαβε η οικογένεια του Νίκου Μουστάκα, μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου, την οποία και ευχαριστούμε. Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε τις Κιμωλιάτικες οικογένειες που προσέφεραν τους βασιλικούς για τον στολισμό του ξυλόγλυπτου κουβουκλίου της εικόνας και την οικογένεια του κ. Νότη Σάρδη που στόλισε το κουβούκλιο. Τα δάφνινα στεφάνια προσφέρθηκαν από τoν κ. Πέτρο Βαμβακάρη. Τέλος, ευχαριστούμε όσους παρευρέθηκαν και τίμησαν με την παρουσία τους τους πεσόντες  συμπατριώτες μας.

10. Εορτασμός Οσίας Μεθοδίας.

Στις 4 και 5 Οκτωβρίου γιορτάσαμε πανηγυρικά την μνήμη της Κιμωλιάτισας αγίας, της Οσίας Μεθοδίας, με την παρουσία του Συνδέσμου στον εσπερινό και την αρτοκλασία την παραμονή της εορτής καθώς και στον όρθρο και την Θεία Λειτουργία ανήμερα. Την φετινή χρονιά, μας τίμησε με την παρουσία ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σύρου και Κιμώλου κ. Δωροθέος Β'. Μετά τον Εσπερινό δόθηκε κέρασμα στην Αίθουσα του Συνδέσμου.

Θέλουμε επίσης να ευχαριστήσουμε την κ.Μαρία Λογοθέτη η οποία ανέλαβε τον στολισμό με άνθη, της εικόνας της Οσίας Μεθοδίας.

Ο Σύνδεσμός μας, ως κοινός κόμβος αναφοράς όλων των Κιμώλιων, ανέδειξε για ακόμα μια φορά την ανθρωπιά που υπάρχει μέσα στον καθένα μας. Στην πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου για συγκέντρωση τροφίμων με αφορμή τον εορτασμό της μνήμης της Οσίας Μεθοδίας, ανταποκρίθηκαν πολλοί από εσάς προσφέροντας λίγο από το χρόνο σας και το υστέρημα σας. Περισσότερες από 20 σακούλες γεμάτες με τρόφιμα παραδόθηκαν στους υπεύθυνους του συσσιτίου του Ιερού Ναού του Αγίου Δημητρίου Πειραιώς.

11. Έναρξη Χορευτικών τμημάτων 2016-2017

Η νέα χορευτική χρονιά ξεκίνησε και πάλι την Κυριακή 9 Οκτωβρίου. Δημιουργήθηκαν 2 τμήματα, ένα παιδικό και ένα για τους μεγάλους. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν μεγάλη, το μικρό χορευτικό ξεκίνησε με 11 μαθητές, την προηγούμενη χρονιά είχε 6, ενώ το μεγάλο με 20.

12. Αιμοδοσία Οκτώβριος 2016

Πραγματοποιήθηκε Ημέρα Αιμοδοσίας το Σάββατο 15 Οκτωβρίου. Η ανταπόκριση ήταν μικρότερη του αναμενόμενου. Προσπάθεια μας να υπάρχουν 2 Ημέρες Εθελοντικής Αιμοδοσίας τον χρόνο ώστε να κινητοποιούνται οι εθελοντές αιμοδότες με σκοπό να χτιστεί μια βάση σταθερών αιμοδοτών που θα τροφοδοτούν τακτικά την τράπεζα.

 

13. Εορτασμός Εισοδίων Θεοτόκου.

Με μεγάλη συμμετοχή Κιμωλιατών, εορτάστηκαν τα Εισόδια της Παναγίας μας, στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας Πειραιά την Κυριακή 20 και την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016. Το γεγονός είναι ταυτισμένο με την ύπαρξη του Συνδέσμου και αποτελεί πλέον παράδοση, πράγμα που το επιβεβαίωσε και φέτος η πολυπληθής παρουσία των συμπατριωτών μας που προσήλθαν να προσευχηθούν στην χάρη της Θεοτόκου, προστάτιδα της Κιμώλου. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την οικογένεια του Γεωργίου(Χαρίκλειου) και Μοσχούλας Λογοθέτη που ανέλαβαν τον στολισμό με άνθη της εικόνας του Συνδέσμου. Μετά τον Εσπερινό δόθηκε κέρασμα στην Αίθουσα του Συνδέσμου.

14. Δημόσια Διαβούλευση Τοπικού Σχεδίου Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Κιμώλου

Ως Σύνδεσμος επικροτούμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή των πολιτών στην διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων. Κατά συνέπεια η πρωτοβουλία για την διενέργεια ανοιχτής συζήτησης στη στέγη των Απανταχού Κιμωλίων ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να στηρίξουμε την Δημόσια Διαβούλευση για το Τοπικό Σχέδιο Αποκεντρωμένης Διαχείρισης Αποβλήτων του Δήμου Κιμώλου. Το κείμενο που συντάχθηκε από τους συμμετέχοντες απεστάλη στον Δήμο Κιμώλου.

15. Ημερολόγια 2017

Κυκλοφόρησε ως  είθισται το ετήσιο Ημερολόγιο! Για το φετινό ημερολόγιο χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά φωτογραφίες από τον φωτογραφικό διαγωνισμό PhotoKimolos 2016. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους παραχώρησαν τις φωτογραφίες τους καθώς και τον Μουστάκα Νίκο (του Γιώργου και της Μαρίνας) για την επιμέλεια του δημιουργικού μέρους.

16. Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις - Μπαζαρ 2016

Όπως πέρυσι έτσι και φέτος διοργανώσαμε Χριστουγεννιάτικο Μπαζάρ στην στέγη του Συνδέσμου. Η Επιτροπή Εικαστικών αλλά και μέλη του Συνδέσμου δημιούργησε πρωτότυπα χειροποίητα δώρα τα οποία μπορούσε ο καθένας να τα προμηθευτεί τις ώρες λειτουργίας του Μπαζάρ στη στέγη μας. Το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στολίστηκε από τα παιδιά του παιδικού χορευτικού τμήματος, τα οποία επιμελήθηκαν και τις ζωγραφιές στον καθρέφτη της αίθουσας. Όλες τις μέρες λειτουργίας του μπαζάρ έγιναν πολλές δραστηριότητες για τους μικρούς μας φίλους όπως το γράμμα στον Άγιο Βασίλη, μουσικοχορευτικά παιχνίδια καθώς και προβολή Χριστουγεννιάτικης ταινίας. Η ανταπόκριση ήταν μικρότερη σε σχέση με την περυσινή χρονιά λόγω των ημερών των αργιών, καθώς η παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς ήταν ημέρα Σάββατο πράγμα που δυσκόλευσε την προσέλευση.

17. Γλέντι με Ρεμπέτικα και Δημοτικά Τραγούδια

Μετά από πρόταση της Νεολαίας την Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου οργανώθηκε γλέντι στην Στέγη του Συνδέσμου. Οι μουσικοί Ψαθάς Γιώργος στο βιολί και Άγγελος Αγγέλου στο Λαούτο μας ταξίδεψαν με ρεμπέτικους και παραδοσιακούς σκοπούς από όλη την Ελλάδα. Σε αυτήν την πολύ όμορφη βραδιά η Στέγη του Συνδέσμου γέμισε από κόσμο που χόρεψε και γλέντησε με πολύ κέφι.

18. Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου

Στην Γενική Συνέλευση του 2016  το Διοικητικό Συμβούλιο έκανε κάλεσμα προς το σώμα για εμπλουτισμό του αρχείου του Συνδέσμου με αντίγραφα αρχείων παλαιότερων ετών, αρχεία του Συνδέσμου αλλά και γενικότερα της Κιμώλου. Έπειτα από διεργασίες, σκέψεις και συζητήσεις το κάλεσμα αυτό υλοποιήθηκε  εν τέλει ως μια προσπάθεια ψηφιοποίησης και διάσωσης των αρχείων του Συνδέσμου καθώς και ευρύτερα της Κιμώλου.

Πρώτο πρόβλημα που προέκυψε ήταν αποθήκευση των αρχείων. Το πρωτογενές υλικό που προκύπτει από την ψηφιοποίηση είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, έτσι μετά από συζητήσεις και έρευνα καταλήξαμε στην λύση της αποθήκευσης στο «σύννεφο»(cloud) δηλαδή σε ιδιωτικό χώρο που μισθώνεται από εξειδικευμένη εταιρία (dropbox, google drive, amazon drive) και μπορείς να αποθέτεις τα αρχεία σου, παρέχει ασφάλεια καθώς επίσης είναι προσβάσιμα από παντού μέσω ίντερνετ. Επιλέξαμε την λύση της Amazon Cloud Drive καθώς παρέχει απεριόριστο χώρο με κόστος περίπου 60€ ανά έτος. Σε αντίθεση με την λύση της αποθήκευσης τοπικά σε σκληρό δίσκο, το οποίο θα ήταν σχετικά φθηνότερο, η λύση της αποθήκευσης στο cloud προσφέρει ασφάλεια δεδομένων καθώς δεν χρειάζεται να παίρνεις back-up, πράγμα χρονοβόρο, ενώ σου παρέχει την δυνατότητα να αποθηκεύσεις αρχεία από οποιοδήποτε μέρος χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία στην αίθουσα του Συνδέσμου. Το σημαντικότερο όμως είναι πως τα δεδομένα θα είναι πάντα ασφαλή.

Αφού λύσαμε το πρόβλημα της αποθήκευσης επεξεργαστήκαμε την ιδέα να δώσουμε πρόσβαση στο υλικό αυτό δημόσια ώστε να είναι προσβάσιμο από τον καθένα. Έτσι λοιπόν καταλήξαμε στο Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου. Το Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου είναι ένας διαδικτυακός τόπος, μια ιστοσελίδα, όπου μπορεί ο κάθε χρήστης να περιηγηθεί σε πλήθος αρχείων, φωτογραφιών και βίντεο σχετικά με τον Σύνδεσμο αλλά και την Κίμωλο. Η ιστοσελίδα υλοποιήθηκε πάνω στην εξειδικευμένη πλατφόρμα Omeka η οποία διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Σε συνέχεια για την οργάνωση, τον διαμοιρασμό των εργασιών και τον συνεχή εμπλουτισμό του αρχείου δημιουργήσαμε ένα φόρουμ, μια διαδικτυακή κοινότητα επικοινωνίας, ώστε να μπορούν όσοι θέλουν να λάβουν μέρος και να βοηθήσουν στην ολοκλήρωση και την συνεχή ενημέρωση του Ψηφιακού Αρχείου καθώς επίσης να υπάρχουν πληροφορίες και οδηγίες για το πώς λειτουργεί και ενημερώνεται το  Ψηφιακό Αρχείο. Το φόρουμ υλοποιήθηκε πάνω στην πλατφόρμα SMF  η οποία διατίθεται δωρεάν και είναι ελεύθερο λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Περισσότερες πληροφορίες για όλα τα παραπάνω θα δοθούν κατά την παρουσίαση του Ψηφιακού Αρχείου Κιμώλου.

Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Κώστα Ι. Βεντούρη(Σιδέρης) που ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε και μας απέστειλε όλα τα αρχεία των επικοινωνιακών ενεργειών, στις οποίες είχε την επιμέλεια. Περιλαμβάνονται πλήθος αρχείων όπως αφίσες, έπαινοι, ενημερωτικά φυλλάδια και ημερολόγια που είχε εκδώσει ο Σύνδεσμος.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Νότη Σάρδη που μας απέστειλε άμεσα, όταν του ζητήσαμε, όλα τα φύλλα που είχε διαθέσιμα της εφημερίδας «Κίμωλος» η οποία εκδίδονταν από το 1963. Για φύλλα που τυχόν μπορεί να λείπουν μας πρότεινε να απευθυνθούμε στον κ. Θεόδωρο Γεράσιμο Μαγκανιώτη ο οποίος έχει στην κατοχή του όλα τα φύλλα.

Επίσης θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Πέτρο Καλούδη που απάντησε θετικά στην πρόταση μας για να μας δώσει τα φύλλα της εφημερίδας «Φωνή της Κιμώλου» ώστε να ψηφιοποιηθούν και να εμπλουτίσουν το Ψηφιακό Αρχείο Κιμώλου και προσφέρθηκε να καλύψει το κόστος ψηφιοποίησης.

19. ΔΕΗ, Χρέος και διακανονισμός.

Εξοφλήθηκε πλήρως η οφειλή των 1512€ προς την ΔΕΗ.

20. ΟΣΥΜΙΚ

Στην ΓΣ του 2016 είχαμε ενημερώσει πως θα συνεχίσει ο Σύνδεσμος ως μέλος της ΟΣΥΜΙΚ καθώς θεωρούσαμε πως η παραμονή μας στην Ομοσπονδία μπορεί να αποβεί καρποφόρα για τον Σύνδεσμο. Αυτό δεν κατέστη δυνατόν καθώς παρόλες τις προσπάθειες μας ο τρόπος λειτουργίας της Ομοσπονδίας είναι τελείως αντίθετος με τον δικό μας. Στην Ομοσπονδία κυριαρχεί ο μη σεβασμός των αποφάσεων των Συμβουλίων, η έλλειψη ενημέρωσης και συνεννόησης, οι μονομερείς ενέργειες του προεδρείου και η παντελής ασέβεια προς τα υπόλοιπα μέλη. Με βάση όλα τα παραπάνω θεωρούμε πως ο Σύνδεσμος μας δεν έχει καμία απολύτως θέση στην Ομοσπονδία και εισηγούμαστε προς το Σώμα την οριστική διαγραφή του Συνδέσμου μας ως μέλος της.

21. Λοιπές ενημερώσεις και ανάγκες.

Σχετικά με το κλείσιμο των ανενεργών βιβλιαρίων του Συνδέσμου, όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη ΓΣ. Το βιβλιάριο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου(Βραβεία Π.Βεντούρη) έκλεισε και το ποσό μεταφέρθηκε στο ταμείο του Συνδέσμου (140,07€). Το βιβλιάριο της Εμπορικής τράπεζας δεν κατέστη δυνατόν να κλείσει, την ευθύνη για αυτό αναλαμβάνει αποκλειστικά ο Πρόεδρος του ΔΣ, ο οποίος λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπόρεσε να το πραγματοποιήσει. Οι συναλλαγές με τις τράπεζες απαιτούν την φυσική παρουσία του Προέδρου και της Ταμίας.

Εξοπλίστηκε η αίθουσα με πυροσβεστήρες για προστασία σε περίπτωση πυρκαγιάς. Παράλληλα αγοράστηκαν φώτα κινδύνου για τις δύο πόρτες της αίθουσας. Δεν τα έχουμε παραλάβει ακόμα, υπολογίζουμε πως θα εγκατασταθούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Αγοράστηκε νέο πολυμηχάνημα(σαρωτής-εκτυπωτής-φαξ) που είναι απαραίτητο για την λειτουργία του Συνδέσμου με κόστος 124,80€. Το παλαιό έπειτα από 10 χρόνια συνεχούς λειτουργίας έπαθε βλάβη και δεν μπορεί να τυπώσει. Συνεχίζει όμως και εξυπηρετεί τις ανάγκες του Συνδέσμου καθώς ακόμα μπορεί να βγάλει φωτοτυπίες.

Πλύθηκαν, μετά από πολλά χρόνια, σε καθαριστήριο όλες οι παραδοσιακές φορεσιές που έχει στην κατοχή του ο Σύνδεσμος.

Υπάρχει ανάγκη για νέο ηλεκτρονικό υπολογιστή. Μετά από τουλάχιστον 10 χρονιά ο υπολογιστής της αίθουσας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες του Συνδέσμου. Θα θέλαμε να απευθύνουμε έκκληση ώστε κάποιο μέλος ή Κιμωλιάτης να προσφέρει έναν υπολογιστή στον Σύνδεσμο. Οι απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες, ένα οποιοδήποτε μηχάνημα των τελευταίων 5 ετών, 2πύρηνο με 4GB ram είναι ικανό να καλύψει τις ανάγκες.

Υπάρχει ανάγκη για μία καφετιέρα. Η προηγούμενη, προσφορά της Άννας Τσελέπη, πριν μερικούς μήνες χάλασε.

Υπάρχει ανάγκη για νέο μίκτη ήχου. Δυστυχώς αυτός που έχει στην κατοχή του ο Σύνδεσμος χάλασε. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Θέμη Κοσπανό, που διόρθωσε προσωρινά τον μίκτη και ήταν δυνατή η συνέχιση των μαθημάτων του χορευτικού.

Θέλουν αλλαγή και οι τρεις κάσες στις πόρτες της τουαλέτας. Οι υπάρχουσες έχουν πιάσει σαράκι. Το ίδιο ισχύει και για το ντουλάπι του νιπτήρα της κουζίνας.

22. Απολογισμός Διετίας 2015-2017

Ακολουθεί μια συνοπτική ανασκόπηση των πεπραγμένων του παρόντος διοικητικού συμβουλίου για την διετία 2015-2017.

Όταν ξεκινήσαμε το 2015 θέσαμε πάρα πολύ ψηλά τον πήχη σε ένα Σύνδεσμο με οικονομικά προβλήματα και γενικότερη απαξίωση από τον κόσμο της Κιμώλου. Αυτό ήταν φυσιολογικό επακόλουθο καθώς τα τελευταία χρόνια ο Σύνδεσμος δεν είχε καμία παρουσία στην κοινωνία παρά μόνο στις εθιμοτυπικές του υποχρεώσεις, Θρησκευτικές εκδηλώσεις και Ετήσιος Χορός. Πέραν των προαναφερθέντων ο Σύνδεσμος πρακτικά ήταν ανενεργός. Σε αυτά τα δύο χρόνια κληθήκαμε να ξεπεράσουμε τα οικονομικά προβλήματα αλλά και να αποκαταστήσουμε την εικόνα του Συνδέσμου στα μάτια των Κιμωλίων.

Ως προς το Οικονομικό κομμάτι. Στα δύο αυτά χρόνια αποπληρώσαμε χρέη περασμένων χρήσεων, κάποια από αυτά από το 2010, που στο σύνολο τους ανέρχονται στα 3000€. Ταυτόχρονα μόνο με την τροποποίηση του Ε9 εξοικονομήσαμε μέχρι σήμερα το ποσό των 2200€. Συνοψίζοντας αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμος είναι πλήρως απαλλαγμένος από οποιαδήποτε χρέη και οικονομικά βιώσιμος και ανεξάρτητος. Όσο για την σχέση με τον κόσμο είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πριν και αυτό είναι αποτέλεσμα των δράσεων που έγιναν τα τελευταία 2 χρόνια εδώ αλλά και στην Κίμωλο (Έθιμο Κούνιας, Συναυλίες, Έκθεση Φωτογραφίας, Χορευτικό Τμήμα, Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις, Μπαζάρ, PhotoKimolos).

Από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι με τη σωστή διαχείριση ο Σύνδεσμος όχι μόνο είναι βιώσιμος αλλά ταυτόχρονα μπορεί να γίνει ένα ζωντανό και ενεργό κομμάτι της τοπικής κοινωνίας προσφέροντας πολιτιστικό και κοινωνικό έργο.

23. Σκέψεις για το Μέλλον

Έκδοση του CD Κίμωλο Παράδεισο μου του Μαθιού Βεντούρη. Το υλικό είναι ψηφιοποιημένο και το μόνο που απομένει είναι το Mixing-Mastering και η έκδοση του CD. Το κόστος μπορεί να καλυφθεί από το ταμείο του Συνδέσμου, ενώ υπάρχει ήδη η προσφορά συμπατριώτη μας για το δωρεάν τύπωμα των CD, όπως επίσης η δωρεάν προσφορά για το δημιουργικό κομμάτι, εξώφυλλα κλπ. Ταυτόχρονα υπάρχει η σκέψη για την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Μαθιού Βεντούρη. Με  την συμβολή και την βοήθεια συμπατριωτών μας με γνώση στο αντικείμενο θα μπορούσε να προκύψει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα. Συνοψίζοντας θεωρούμε ότι θα ήταν εφικτή η δημιουργία ενός Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής «Μαθιός Βεντούρης», το οποίο θα γίνεται κάθε καλοκαίρι στην Κίμωλο προσελκύοντας Μουσικούς και Χορευτικά τμήματα από όλη την Ελλάδα, στα πρότυπα του Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» που γίνεται κάθε χρόνο στην γειτονική μας Σίφνο. Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει μουσικά σεμινάρια όπως και μουσικές βραδιές ενώ ταυτόχρονα θα γίνονται παρουσιάσεις χορευτικών.

Συνέχιση του Διαγωνισμού Φωτογραφίας  PhotoKimolos. Η συμμετοχές είναι αυξανόμενες ενώ η διοργάνωση του είναι πλέον εύκολη καθώς η πλατφόρμα λειτουργεί και το κόστος είναι εξαιρετικά μικρό. Το PhotoKimolos πρέπει να γίνει ετήσιος θεσμός με τελική επιδίωξη, την δημιουργία σε βάθος χρόνου ενός αρχείου φωτογραφικής αποτύπωσης του νησιού, των ανθρώπων και της ζωής στην Κίμωλο στις διάφορες χρονικές περιόδους που θα ακολουθήσουν, αφήνοντας μια μεγάλη παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές με σύμμαχο την τεχνολογία που μας το επιτρέπει.

Οι Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις έφεραν κοντά στον σύλλογο νέους ανθρώπους που απασχολήθηκαν σε δημιουργικές δραστηριότητες. Ο εμπλουτισμός των εκδηλώσεων κρίνεται αναγκαίος για την δημιουργική απασχόληση των παιδιών των Κιμωλίων τα οποία θα αποτελέσουν αργότερα ενεργά μέλη του Συνδέσμου. Ταυτόχρονα το μπαζάρ ενισχύει οικονομικά το ταμείο του Συνδέσμου, προσφέροντας την δυνατότητα στα μέλη να προμηθευτούν όμορφα και πρωτότυπα δώρα για τις γιορτές.

24. Ευχαριστίες

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους ανθρώπους που τα δύο αυτά χρόνια μας στήριξαν σε αυτή την προσπάθεια. Φίλους, συγγενείς, συνεργάτες, Κιμωλιάτες και μη καθώς και τον καθένα και καθεμία που βοήθησε ή συμμετείχε σε κάποια από τις δραστηριότητες του Συνδέσμου. Το αποτέλεσμα των δύο τελευταίων χρόνων είναι προϊόν της συλλογικής προσπάθειας πλήθος ανθρώπων που συνεργάστηκαν και δημιούργησαν όλες τις δράσεις του Συνδέσμου τα τελευταία δύο χρόνια.

 

Σας Ευχαριστούμε!!!

 

Leave a Comment

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.